DEBRECENI DEÁK FERENC TEHETSÉGFEJLESZTŐ KÖZÉPISKOLAI SZAKKOLLÉGIUM

Hatékony segítség a tehetség felismeréséhez, kibontakozásához. Naprakész tájékoztatás a tehetséggondozó lehetőségekről. Kapcsolat a tehetséggondozásban jártas szakemberekkel, intézményekkel. Anyagi erőforrás bevonása a tehetségsegítés folyamatába.

Géniusz Klub Konferencia és Tehetségnap

2011. május 15.
Szervező intézmény KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület
Helyszín Medgyessy Ferenc Gimnázium
Cím Debrecen, Holló László sétány 6.

Konferencia és tehetségnap Debrecenben.

Program:

09.00 - 10.00 - Megérkezés, regisztráció

10.00 - 11.30 - A Géniusz Klub bemutatkozása, kerekasztal beszélgetés
(Téma: Teheteséges fiatalok felkutatása, menedzselése)

11.30 - 12.30 - Szendvicsebéd és kötetlen beszélgetés

11.30 - 14.00 - Tehetségpont-vásár (Tehetségpontok bemutatkozása)

13.00 - 18.00 - Tehetségnap

A színpadon a Hajdú-Bihar megyei Tehetségpontok fiatal művészei mutatkozhatnak be és szórakoztatják majd a közönséget. Emellett játszóház, arcfestés, henna, civil szervezetek interaktív programjai várják a kicsiket és nagyokat.

Tehetségpontunkat Hajdó Attila tehetségfejlesztő szakértő képviseli a konferencián.2011.04.14.

Géniusz Konferencia a Huszár Gál Gimnáziumban

A konferencia programja:

 • Kreativitás és az iskola kapcsolata-Mező Katalin
 • Több részlet az "Eszter" című musicalből
 • "Minősített referenciaintézmény" oklevél átadása-Dr. Posáné Rácz Annamária HBM Kormányhivatal Intézményfenntartói Főosztály Főosztályvezetője
 • Az iskola tehetséggondozó műhelyeinek bemutatása
 • "Élő sakk" bemutató Mester Gyula és Gál József FIDE mesterek közreműködésével
 • Tornabemutató
 • Sakkszimultán
 • Állófogadás

Tehetségpontunkat képviselték a konferencián: Balogh Zoltán igazgató helyettes, Hajdó Attila és Mester Gyula munkaközösség vezetők.

Mester Gyula közreműködött az "Élő sakk" bemutatóban és a sakkszimultánban.

2011.03.18.

A Huszár Gál Gimnázium Debreceni Sakk Tehetségpont című pályázatnak szakmai napja

 • Az ifjúsági sakkozás helyzete, a tehetségek menedzselése hazai és nemzetközi versenyeken-Varga Péter a Magyar Sakk Szövetség Ifjúsági Bizottságának elnöke

 • A sakkedzés elmélete és módszertana-Mészáros András Nemzetközi Mester,Magyar Sakk Szövetség Ifjúsági Bizottságának tagja.
 • Intézményünket képviselték: Mester Gyula és Hajdó Attila munkaközösség vezetők.

Kincseink… Gyökerek a szülőktől, szárnyak az iskolától” A fenntartó szerepe a tehetséggondozásban

2011. március 18. - március 19.
Szervező intézmény
Magyar Géniusz Program
Társszervező intézmény Debrecen Megyei Jogú Város
Helyszín Debreceni Sportcentrum
Cím Debrecen

Konferencia Debrecenben március 18-19-én Magyar Géniusz Program és Debrecen Megyei Jogú Város közös szervezésében.

A rendezvényen tehetségpontunkat Posta László igazgató és Hajdó Attila tehetségfejlesztő szakértő képviselték.


Tehetséggondozás a természettudományban

2011. február 26.
Helyszín Debreceni Egyetem
Cím Debrecen, Egyetem tér 1. (Főépület)

A konferencia áttekinti a természettudományos tehetséggondozás értékeit és gyenge pontjait a közoktatásban, majd elemezni, hogy a felsőoktatás, a tudományos élet hogyan tud segíteni.


10.30 Plenáris ülés (DE Főépület, Aula)
Levezető elnök: Bucsi Szabó Zsolt, projektmenedzser-helyettes Magyar Géniusz Program
Megnyitó: Fábián István, a Debreceni Egyetem rektora

13.30 Szekcióülések (DE Főépület tantermei)

Kémia szekció elnök: Tóth Zoltán DE Természettudományi és Technológiai Kar Szervetlen- és Analitikai Kémiai Tanszék
Részletes program, pdf

Tehetségpontunkat Sebestyén Annamária kémia szakos tanárnő képviselte a konferencián.


TÁMOP-3.4.4/B-08/1-2009-0101
„KINCSESTÁR – Debreceni Tehetséghálózat”
A projekt az Európai Unió támogatásával
az Európai Szociális Alap
társfinanszírozásával valósul meg.

Meghívó a Tehetségfejlesztők Műhelyének ülésére

Ezúton tisztelettel és szeretettel meghívjuk az Önök által működtetett Tehetségpont képviselőit, tehetségügyi szakembereit (pedagógusait, pszichológusait) a Tehetségfejlesztők Műhelyének ülésére, melyet 2011. február 14-én 14.30 órától, intézményünkben a Városi Pedagógiai Szakszolgálatnál (Debrecen, Faraktár u. 65.) tartunk.

A műhelyfoglalkozás keretén belül, a tehetséggondozó folyamat, a képességek, adottságok kibontakoztatásának hatékonyabbá tétele érdekében referátumokat hallhatnak a készség-, tanulásfejlesztés, tanulási hatékonyság, új tanulási módszerek, integratív tanulás, edukinesztetika, bio-, neurofeedback tréning kérdései mentén.

A referátumokat követően konzultációra, esetmegbeszélésre is lehetőség nyílik, tehetség és tanulás, tehetség és tanulási zavar (fejlődési-, képesség-, részképesség zavarok), teljesítményproblémák… stb. témakörben.


A rendezvényen Hajdó Attila tehetségfejlesztő szakértő képviselte az intézményünket.2010-11-11

 1. Tehetségpontunk csatlakozott a Magyar Matematika Tehetségsegítő Hálózathoz
 • Matek Mindenkinek könnyen, érthetően  portál jóvoltából a 12.-es diákjainknak megadatott az a nagyszerű lehetőség, hogy ebben a tanévben internetes környezetben is készülhessenek az érettségi vizsgára. Örülünk a jószívű felajánlásnak és ezennel is köszönjük

         Baloghné Békési Beátának

             a  MATEK OÁZIS Kft. ügyvezetőjének

                       ezt a nem mindennapi lehetőséget!

www.matekmindenkinek.hu

 Hajdó Attila


 

2010-10-11
ŐSZI MEGYEI PEDAGÓGIAI NAPOK
2010. október 21-22.

Program

2010. október 21.

Fazekas Mihály Gimnázium

(4025 Debrecen, Hatvan u. 44.)

A tanórák után lehetőséget biztosítanak az órák

tapasztalatainak megbeszélésére.


9.50-10.35 Matematika, 12. o.: Tehetséggondozás

Vezeti:Dr. Gaál Istvánné

A kollégiumunkat Balogh Zoltán igzgatóhelyettes, és Szegedi Erika matematika-kémia szakos tanárnő képviselte.


Sakk Tehetségpont pályázatának nyitó rendezvénye

2010.10.12.

2010 október 12.-én  meghívást kaptunk a Huszár Gál Gimnázium Általános Iskola és alapfokú Művészetoktatási intézmény Debreceni Sakk Tehetségpont pályázatának nyitó rendezvényére.

Intézményünket Hajdó Attila tehetségfejlesztési szakértő pedagógus, a tehetséggondozó, tehetségfejlesztő munkaközösség vezetője és Mester Gyula a kollégiumi pedagógiai munkaközösség vezetője képviselte.

A  köszöntőt mondott Majoros Erika  igazgatóhelyettes, projektmenedzser.

Ezt követően Donka Péter az iskola igazgatója mutatta be a projekt szakmai részét.

A sakk szerepéről a gyermek személyiségfejlesztésében  Dr. Duró Zsuzsa a Szegedi  Tudományegyetem nevelés –  és oktatáselmélet  tehetségfejlesztés oktatója tartott előadást.

A megnyitót követően megtekinthettük Debrecen város legmodernebb oktatási intézményét, valamint kötetlen beszélgetést folytathattunk az iskola vezetésével, pedagógusaival.


Projektmegnyitó a Pedagógiai Szakszolgálatnál

2010.10.05.

Tehetségpontunk meghívást kapott a Debreceni Pedagógiai Szakszolgálat TÁMOP Pályázatának projektmegnyitójára, amely 2010 október 05.-én volt. Kollégiumunkat Hajdó Attila a tehetséggondozó, tehetségfejlesztő munkaközösség vezetője képviselte.

A  résztvevők közül megnyitó beszédet mondott Pappné Gyulai Katalin Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzat Oktatási Irodájának vezetője. Előadásában ismertette városunk és a tehetség kiemelt kapcsolatát, illetve a szakszolgálat feladatainak prioritását az elkövetkezendő időszakban.

Magát a projektet, annak célját, feladatai, Sólyom Judit projektvezető mutatta be, majd megalakult a Városi tehetségfejlesztő műhely, melynek munkájához kollégiumunk is csatlakozik.

Tehetségfejlesztők Műhelye

A tehetségfejlesztésben érintett szakemberek számára létrehozzuk a Tehetségfejlesztők Munkaközösségét, mellyel biztosítjuk a szakmai tapasztalatcserét, együttműködést, ismeret- és információszerzést. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a szakemberek megújuló ismeretekkel rendelkezzenek az elméleti, gyakorlati módszerekről. A szakmai munka segítése, az új elméleti, gyakorlati ismeretek megszerzése, módszertani kultúra fejlődése céljából a szakmai műhelyként működő munkaközösség számára külső szakértők bevonásával 4 előadást szervezünk a tehetségazonosítás, tehetség tanácsadás, tehetséggondozás témakörében. Az előadásokat követően konzultációra is lehetőség nyílik. A szakemberek számára szervezett tehetséggondozással kapcsolatos előadások, egyéni/csoportos konzultációk mellett, szakmai, módszertani segítséget nyújtunk a tehetségesek speciális csoportját képező gyerekek – hátrányos helyzetűek, képességeikben korlátozottak, kreatívan tehetségesek, alulellátottak/alulteljesítők –azonosításában és a számukra történő speciális gazdagító programok összeállításában. Műhelyfoglalkozások formájában fórumot teremtünk a tehetségfejlesztés hatékony, elméleti, gyakorlati módszereinek átadására, megvitatására. A munkaközösségi foglalkozások keretében lehetőséget biztosítunk a tapasztalatok kicserélésére, szakmai tanácskozásra, esetmegbeszélő csoportot szervezünk a szakemberek számára, ily módon támogatást nyernek, nehezebb helyzetben lehetőséget biztosítunk számukra konzultációra, megerősítésre.
DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium Tehetségpontja TÁMOP-os, a 2010/2011. tanévre szóló programsorozatának nyitókonferenciája.

Az eseményt jelenlétével tisztelte meg dr. Páles Zsolt a DE tudományos rektorhelyettese, dr. Münich Ákos a DE Pszichológiai Intézetének igazgatója a Regionális Tehetségpontokat képviselte. Dr. Balogh László a Magyar Géniusz Program perspektíváiról beszélt.
A nyitókonferenciára 26 iskola és egyéb szervezet képviseletében 63 érdeklődő, igazgató és tanárkollega jött el. A konferencián részletesebben bemutatásra kerültek a programsorozat tanároknak és diákoknak szóló ajánlatai. Az állófogadáson pedig megindult a hálózatépítés, hiszen a résztvevőknek alkalmuk nyílt arra, hogy a szervezőkkel és programtartókkal beszélgessenek, kérdéseket tegyenek fel.

A kollégiumunkat Balogh Zoltán igazgatóhelyettes képviselte.Komplex programok az iskolai tehetséggondozásban Tóth Tamás Deák Ferenc Középiskolai Kollégium;
4024 Debrecen, Tímár u. 1.

2010.08.24.

A képzésen részt vettek a kollégiumunk nevelői, és a következő két intézmény meghívott pedagógusai:

 • Mátyás Király Általános és Művészetoktatási Iskola (Vámospércs)
 • Gulyás Pál Középiskolai Kollégium (Debrecen)

A képzés során tapasztalatcserére is sor került.A matematika terén tehetséges tanulók gondozása Kovács Gábor Deák Ferenc Középiskolai Kollégium;
4024 Debrecen, Tímár u. 1.

2010.08.26.

A képzésen kollégiumunk matematika szakos nevelői vettek részt és a Fazekas Mihály Gimnázium meghívott tanárai. Jó lehetőséget nyújtott a két intézmény pedagógusainak a tapasztalatcserére tehetségazonosítás és tehetségfejlesztés témakörében.
Tehetségpontok akkreditációs felkészítése

2010.06.25.

A Debreceni Egyetemen „Tehetségpontok akkreditációs felkészítésén „ vettek részt kollégiumunkból: Hajdó Attila munkaközösség-vezető.


Géniusz Országos Tehetségnap

2010. március 27-én.

A konferencián kollégiumunkat Hajdó Attila és Mester Gyula munkaközösség-vezetők képviselték.

A Géniusz Országos Tehetségnap programja

09.00-09.30 Regisztráció

09.30-11.00  Nálunk a labda! – Tájékoztató a Magyar Géniusz Programról

 • Polonkai Mária munkacsoport-vezető (TÁMOP 3.4.4/A kiemelt projekt) – A tehetségsegítő gyakorlatok, a tehetségtérkép elméleti és módszertani alapjai
 • Rajnai Gábor munkacsoport-vezető (TÁMOP 3.4.4/A kiemelt projekt) – A Tehetségpontok együttműködéséről
 • Pappné Gyulai Katalin oktatási osztályvezető (Debrecen Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala) – A debreceni példa
 • Mentler Mariann képzési munkacsoport-vezető (TÁMOP 3.4.4/A kiemelt projekt) – Az új tehetségügyi képzésekről
 • Gózon Ákos kommunikációs munkacsoport-vezető (TÁMOP 3.4.4/A kiemelt projekt) – Közvélemény-kutatás a tehetségről
 • M. Szilágyi Zsuzsa honlap főszerkesztő (TÁMOP 3.4.4/A kiemelt projekt) – A Magyar Géniusz Portál
 • Kérdések és válaszok

11.00-11.30 Szünet

11.30-13.15  Összefogás a tehetségekért – Ünnepi Konferencia

 • Sólyom László köztársasági elnök köszöntőbeszéde
 • Csermely Péter elnök (Nemzeti Tehetségsegítő Tanács) – Tehetséghálózat: a tehetségek segítésének új modellje
 • Balogh László szakmai vezető (TÁMOP 3.4.4/A kiemelt projekt) – A legjobb hazai tehetséggondozó gyakorlatok, a tehetségügy szakmai és képzési irányai
 • Hudecz Ferenc rektor (ELTE) – Tehetséggondozás a felsőoktatásban
 • Orsós Andrea mentor (Csányi Alapítvány) – Egyetlen tehetség se vesszen el!
 • Sarka Ferenc alelnök (Magyar Tehetséggondozó Társaság) – A Nemzeti Tehetség Program, a Nemzeti Tehetség Alap és pályázataik
 • A Tehetségek Szolgálatáért díj átadása: Laudációk: Szendrő Péter (elnök, OTDT), Mentler Mariann (munkacsoport-vezető, TÁMOP 3.4.4/A), Szász Zoltán (szervezeti vezető, Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége)
 • Ifjú tehetségek bemutatkozása

13.15-14.45  Állófogadás

14.45-18.00  Tehetségfesztivál (moderátor: Szántó Dávid sportriporter)

 • Csermely Péter Tehetségfesztivál-bevezetője
 • A XXII. kerületi Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola Fúvószenekara játszik
 • Bemutatkoznak a „Mester és tanítványa” pályázat legjobbjai 
 • Bartók Béla felolvassa a „Kilenc csodaszarvas” című népballadát (hangfelvételről)
 • A Magyar Táncművészeti Főiskola csoportja táncol
 • Domokos Gábor bemutatja a Gömböcöt
 • Csikó Szabolcs táncol (Magyar Táncművészeti Főiskola)
 • 16.00-17.00 Kerekasztal-beszélgetés neves tudósokkal, idősebb és fiatalabb tehetségekkel a tehetség kibontakozásáról (a beszélgetést Krizsó Szilvia újságíró vezeti)
 • Beatbox
 • Bemutatkoznak a „Mester és tanítványa” pályázat legjobbjai
 • Footbag-bemutató

Kincseink – Gyökerek a szülőktől, szárnyak az iskolától nemzetközi tehetséggondozó konferencia 

2009. november 13-14-én.

A szakemberek megbeszélik a tehetségfejlesztés lehetőségeit a természetismeret területén, egyúttal a pedagógusok bepillantást nyerhetnek a művészeti bemutatók segítségével  az általános iskolás korú gyerekek tehetséggondozásának gyakorlati folyamatába is.

A vendégek között olyan ismert szakamberek vannak többek között, mint Dr. Czeizel Endre genetikus, Csermely Péter professzor, a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács elnöke, Balogh László professzor, a konferencia szakértője, a Géniusz Hálózat projekt szakmai vezetője vagy Pappné Gyulai Katalin, oktatási osztályvezető.

Intézményünket Hajdó Attila és Szálkai Csaba képviselte a konferencián.
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 43
Tegnapi: 41
Heti: 84
Havi: 978
Össz.: 187 820

Látogatottság növelés
Oldal: Együttműködés
DEBRECENI DEÁK FERENC TEHETSÉGFEJLESZTŐ KÖZÉPISKOLAI SZAKKOLLÉGIUM - © 2008 - 2019 - deak-tehetsegpont.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »