DEBRECENI DEÁK FERENC TEHETSÉGFEJLESZTŐ KÖZÉPISKOLAI SZAKKOLLÉGIUM

Hatékony segítség a tehetség felismeréséhez, kibontakozásához. Naprakész tájékoztatás a tehetséggondozó lehetőségekről. Kapcsolat a tehetséggondozásban jártas szakemberekkel, intézményekkel. Anyagi erőforrás bevonása a tehetségsegítés folyamatába.

SZAKKOLLÉGISTA TEHETSÉGEINK BEMUTATÁSA

2015 SZEPTEMBERÉTŐL

 Hamarosan a következő diákokról jelennek meg bemutató írások:

 

 

BALÁZS KORNÉL A VEGYÉSZ

 

balazs_kornel.png 

Balázs Kornél 1999. augusztus 17-én született Miskolcon. 2004 óta él Szolnokon, ahol általános iskolai tanulmányait is végezte.

Jelenleg a Debreceni Deák Ferenc Tehetségfejlesztő Középiskolai Szakkollégium 4. csoportjának tagja, emellett vegyésznek tanul a Debreceni Vegyipari Szakközépiskolában.

Érdeklődését a természet változásai keltették fel már általános iskolás évei alatt. A kémiát nagyon szereti, amióta megismerkedett annak sokszínűségével és varázsával, habár a többi természettudomány iránt sem közömbös.

Kilencedikesként az Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaversenyen megosztott III. helyezést ért el; egy évvel később immár egyedüliként megismételte ugyanezt az eredményt. A 2016-os Curie Kémia Emlékversenyen X. helyen végzett.

Tervei szerint a középiskola és az egyetem elvégzése után gyógyszerészi vagy vegyészmérnöki pályán kíván elhelyezkedni.

Középszinten beszél angolul és franciául, előbbiből nyelvvizsgája van.

A magyar Wikipédia lelkes szerkesztője, amellyel nyelv- és szaktudását gyakorolja rendszeresen.

 

 NAGY ANNA

 

nagy_anna.png

Nagy Anna 1999. február 18-án született Berettyóújfaluban. Bárándon nőtt fel, és itt is járt általános iskolába. Már kisgyermek korában minden figyelme a természet felé fordult. Amikor csak lehetett kis kosárral járta a kertet, vagy biciklizett édesanyjával a határban. Minden érdekelte, tudni akarta mi került a kosárkájába, és addig nem nyugodott, míg ki nem derítette.

Általános iskola 5. osztályában a Kaán Károly Országos Természet- és Környezetismereti Verseny megyei fordulóján holtversenyben első lett, de végül nem ő jutott be az országos döntőbe. 6. osztályban újra megpróbálta, és ezúttal sikerrel vette az akadályokat, meg sem ált az országos döntő második helyéig. 7. osztályban a Herman Ottó Országos Biológiai Versenyen országos negyedik helyezést ért el.

A Bihar Közalapítvány által szervezett vetélkedőn a bárándi csapat tagjaként háromszor nyert táborozási lehetőséget a Börzsönyi Természetvédelmi Táborba, ahol a madárgyűrűzéssel ismerkedett meg.

Jelenleg a Tóth Árpád Gimnázium tanulója, nyelvi előkészítős biológia-kémia tagozaton, valamint a Debreceni Deák Ferenc Tehetségfejlesztő Középiskolai Kollégium 9-es csoportjának diákja.

2015-ben a Kitaibel Pál Országos Biológiai és Környezetvédelmi Verseny országos döntőjében első helyezést ért el, és a kiselőadásokhoz készített poszterek versenyében szintén első lett. A Debrecen környéki tarka sáfrány állományokról készített kiselőadása pedig bekerül a Természetbúvár folyóirat egyik számába.

Anna emellett néptáncol a Főnix Néptánccsoportban, és általános iskolai évei alatt a püspökladányi Csenki Imre Művészeti Iskola tanulója volt, ahová még most is szívesen visszajár egy-egy farsangi műsor erejéig. A kollégiumi „Ki mit tud” versenyek állandó résztvevője volt, ahol a furulyájával szerzett örömteli perceket a kollégium diákjainak. Ha otthon van, és ideje engedi, akkor a határt járja biciklivel, kezében fényképezőgéppel.

 

BARDI CSABA

 

bardi_csaba_2014.jpg

Bardi Csaba (a Tóth Árpád Gimnázium és a Debreceni Deák Ferenc Tehetségfejlesztő Középiskolai Kollégium 5-ös csoportbeli tanulója) 1998. 03. 27-én született Egerben. Hevesen nőtt fel, és itt is járt általános iskolába.

 

Érdeklődése a világ iránt már kicsi korában is megnyilvánult a könyvek bújásával, és a folyamatos kérdés feltevéseivel. Amíg nem találkozott a kémiával és a fizikával széles látókörébe belefért, hogy egyszerre foglalkozzon történelemmel és merüljön el a biológiában, de mindenképpen a kutatás érdekelte.

 

Hetedik osztályig édesapja válaszolt a kérdéseire, de minden válasz csak még több kérdést szül, így kíváncsisága nem lankadt. Már általános iskolában is elindult kisebb versenyeken különböző témakörökben, de az igazi sikert a kémia hozta meg. Hetedik osztályban találkozott iskolai keretek között fizikával és kémiával, és ekkor ajánlottak tanárai versenyeket neki, amelyeken elindult, de országos döntőbe csak kémiából jutott.

 

2012-ben a Curie Országos Kémiaversenyen országos 8. helyezést ért el. Ezzel nem volt elégedett, és amíg sok osztálytársa, akik vele együtt indultak, abbahagyták a versenyzést, ő be akarta bizonyítani, hogy igenis képes megnyerni valamit, ha nem adja fel.

 

2013-ban ismét elindult, amikor is kitartó munkájával országos 1. helyezést ért el.

 

Ugyanebben az évben sikeresen felvételizett a Tóth Árpád Gimnáziumba, ahol matek-fizika tagozaton tanul.

 

2014-ben 9.-esként kitűnő tanulmány eredménye mellett újból megmérette magát mind fizikából mind kémiából, de egy hajszállal lemaradt a fizika döntőről. Az Irinyi országos kémiaversenyen országos 21. helyezést ért el, majd immár azt tűzve ki célul, hogy bebizonyítsa kétszer is el lehet érni ugyanazt, ismét országos 1. helyezést ért el a Curie Országos Kémiaversenyen.

 

A tanév során a Debreceni Egyetem szervezésében egy kutatótáborban vett részt, ahol a Kísérleti Fizika Tanszéken végzett munkája során belekóstolt a kutatók életébe, valamint bekapcsolódott az iskolában működő LEGO robotika szakkör munkájába.

 

Tovább tanulási szándéka szerint fizikus szeretne lenni, de szívesen dolgozna a két tudományág valamely határterületén, mivel integráltan szemléli a fizikát és a kémiát.

 

Kevés szabadidejében sci-fi és fantasy könyveket olvas, és ilyen témában sorozatokat néz, valamint bár nem illik a klasszikus tudós imázshoz, igényes rapzenét hallgat :)

 

Moldován Panna, a természet szerelmese

moldovan_panna.jpg

Moldován Panna 1996. október 10-én született Debrecenben.

Általános iskolai tanulmányait Létavértesen végezte. Jelenleg a Tóth Árpád Gimnázium és a Debreceni Deák Ferenc Tehetségfejlesztő Középiskolai Szakkollégium végzős diákja, biológia-kémia tagozaton.

Születésétől kezdve mindig is szerette az állatokat, a természetet. Ennek megfelelően választotta hobbijának a túrázást és a természetfotózást. Szabadidejében szeret olvasni, festeni, valamint a Peteshalmi Vidrapark önkéntese közel három esztendeje.

Szaktantárgyaival számos versenyen szerepelt eredményesen. A 2013/2014- es tanévben részt vett az OKTV biológia témakörében, valamint a Curie Környezetvédelmi Emlékversenyen csapatával a megyei forduló 4. helyezettje lett. A Curie Kémia Emlékverseny megyei fordulójában egyéni 7. helyezést ért el.

Idén augusztus végén a Bugát Pál XXXI. Országos Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedőn 2 fős csapata 4. helyezett lett.

Az idei nyári szünetben két táborban vett részt, melyek nagyban segítették elindulását a pályaválasztás útján. Mindkét táborban egy héten keresztül dolgozhatott egy kutatási témán. Ez a két hét felkeltette az érdeklődését a kutatás iránt, lehetségesnek tartja tanulmányai ilyen irányú folytatását.

 KÖRNYEZETVÉDELEM, BIOLÓGIA ÉS TÁNC

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 40
Tegnapi: 41
Heti: 81
Havi: 975
Össz.: 187 817

Látogatottság növelés
Oldal: Kincseink 2014/2016
DEBRECENI DEÁK FERENC TEHETSÉGFEJLESZTŐ KÖZÉPISKOLAI SZAKKOLLÉGIUM - © 2008 - 2019 - deak-tehetsegpont.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Laptop 1 Ft-ért? Regisztrálj most! - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »